Totul despre pilastri

Conţinut
 1. Ce este?
 2. Vizualizări
 3. Materiale (editare)
 4. Cum se folosesc?
 5. Cum să alegi?
 6. Exemple frumoase

În procesul de proiectare și construcție a clădirilor, arhitecții acordă atenție nu numai laturii funcționale și practice, ci și laturii decorative și de design. Astfel, elementele decorative adecvate conferă clădirii un aspect prezentabil. Pilastrele sunt populare și răspândite în acest sens. Astăzi, în materialul nostru, vom vorbi mai detaliat despre astfel de detalii arhitecturale.

Ce este?

Mai întâi trebuie să înțelegeți ce sunt pilaștrii. De fapt, acestea sunt proeminențe pe perete care au o latură comună cu acesta (această caracteristică a pilaștrilor îi deosebește de coloane) și sunt utilizate pe scară largă în arhitectură și construcții. Este important de remarcat faptul că acest element arhitectural nu exercită nicio presiune asupra peretelui, prin urmare este utilizat pe scară largă pentru a decora atât pereții exteriori, cât și cei interni ai oricărei încăperi.

În aparență, pilastrul seamănă cu o coloană. Mai mult, aceste elemente de design pot avea diferite forme și dimensiuni. Sunt folosite pentru a decora fațade, pereți interiori, uși, ferestre și multe altele.

Dacă abordăm problema studierii pilaștrilor din punct de vedere arhitectural, atunci este necesar să evidențiem câteva componente cheie:

 • baza (sau baza) - pe această structură sunt amplasate și fixate toate celelalte elemente, dimensiunile sale pot atinge un indicator de 0,5 m;
 • stâlp de pilastru este partea sa principală, există soiuri sculptate și netede ale acestui element al exteriorului;
 • capac mic - aceasta este o parte care îndeplinește rolul principal decorativ, în legătură cu care poate fi decorată și decorată cu o varietate de modele.

Pentru ca pilastrul să arate holistic și armonios, toate detaliile sale trebuie combinate între ele (ca culoare, dimensiune, formă). În general, pilaștrii ca detalii arhitecturale au o istorie destul de veche, lungă și interesantă a aspectului și dezvoltării lor. Pentru prima dată, putem vorbi despre utilizarea acestor elemente în procesul de construire și decorare a caselor încă din Antichitate. Detaliile au fost deosebit de populare în Grecia Antică (mai târziu în Roma Antică).

Inițial, pilaștrii îndeplineau un rol exclusiv funcțional și reprezentau un fel de întărire a structurilor portante. Datorită acestui scop, s-a acordat puțină atenție acestor elemente arhitecturale din punct de vedere decorativ. Pilaștrii erau montați numai pe fațadele clădirilor și aveau o formă exclusiv dreptunghiulară; în procesul de fabricare a acestora s-a folosit piatra naturală. În timpul Renașterii, arhitecții și designerii au revizuit scopul pilaștrilor și au început să construiască structuri similare nu numai în exterior, ci și în interiorul incintei.

În același timp, nu numai pereții au fost decorați cu pilaștri, ci și mobilier, picturi și multe altele. Astăzi, pilaștrii continuă să fie elemente decorative populare și răspândite, care sunt folosite de designeri și arhitecți pentru a decora camerele.

În același timp, aceste elemente au un aspect atractiv și completează cu succes unele stiluri de interior (de exemplu, clasicismul, baroc).

Luați în considerare câteva dintre funcțiile principale pe care pilaștrii le îndeplinesc în interior:

 • întărirea suprafeței peretelui;
 • împărțirea și zonarea spațiului (de exemplu, folosind aceste elemente, puteți împărți bucătăria și zona de luat masa);
 • ascunderea defectelor (de exemplu, defecte la finisare sau fire de comunicare);
 • decor și decorare.

Vizualizări

Astăzi pe piață găsești o mare varietate de pilaștri decorativi: cu caneluri, colț, tip stâlp, rusticați, canelați și alte variante. Datorită unei varietăți atât de mari de astfel de elemente arhitecturale, poate fi destul de dificil pentru utilizator să facă o alegere.

Pentru comoditatea cumpărătorilor, producătorii au adoptat o clasificare a pilaștrilor, care se bazează pe aspectul stâlpului. Există 3 categorii principale pentru acest indicator.

Dreptunghiular

Pilaștri dreptunghiulari sunt considerați moderni (sau moderni). Ele sunt capabile să se potrivească armonios într-o varietate de interioare. În plus, ele sunt adesea folosite pentru a întări peretele, precum și în scopul zonei spațiului.

Semicircular

Tipurile semicirculare de pilaștri pot fi atribuite construcțiilor de tip clasic. În aspectul lor, astfel de pilaștri din interiorul camerei pot să semene cu o coloană care este pe jumătate îngropată în perete.

Complex

Pilaștrii complexi pot avea forme diferite, reliefuri diferite și forme unice (care, la rândul lor, se pot schimba în diferite părți ale stâlpului). Alegerea acestor elemente trebuie abordată cu prudență extremă, deoarece sunt destul de greu de încadrat în interiorul clasic obișnuit.

Prin urmare, fiecare utilizator va putea alege astfel de pilaștri care se vor potrivi armonios în interiorul care este inerent casei sale. Puteți face singur alegerea pilaștrilor sau puteți apela la ajutorul designerilor profesioniști, pentru a nu vă înșela și pe viitor să nu regretați achiziția.

Materiale (editare)

Pe lângă varietatea de tipuri de pilaștri în formă, aceste elemente arhitecturale diferă și prin materialul de fabricație. În procesul de alegere și achiziție de pilaștri, trebuie acordată o atenție deosebită materiei prime din care sunt realizate aceste elemente arhitecturale. Acest factor va avea o influență decisivă asupra cât de puternice și fiabile vor fi aceste elemente, precum și cât de mult vor dura.

Materiale populare pentru realizarea pilaștrilor:

 • marmură;
 • granit;
 • lemn;
 • poliuretan;
 • Styrofoam;
 • gips;
 • MDF;
 • PVC;
 • cărămidă;
 • turnare din stuc;
 • gips-carton.

Trebuie remarcat faptul că astăzi cei mai des întâlniți și populari sunt pilaștrii, care nu sunt fabricați din materiale naturale, ci artificiale. Cel mai adesea acest lucru se datorează costului lor, precum și rezistenței și fiabilității. În consecință, elementele de gips-carton populare anterior sau variațiile din lemn își pierd relevanța.

Cum se folosesc?

Utilizarea pilaștrilor este relevantă în diferite domenii ale designului. Asa de, comune, populare si solicitate in randul consumatorilor sunt pilastrii de pe fatada, pe perete, pe usa. După cum am menționat mai sus, inițial pilaștrii au fost percepuți exclusiv ca fortificații de fațadă. În cea mai mare parte, au îndeplinit o semnificație funcțională. Cu toate acestea, astăzi starea de lucruri s-a schimbat semnificativ.

Acest lucru se datorează în primul rând faptului că clădirile moderne nu necesită fortificații suplimentare sub formă de pilaștri., deoarece sunt construite pe baza și ținând cont de toate cele mai recente evoluții tehnologice, iar procesul de construcție directă în sine este de înaltă calitate. În acest sens, putem concluziona că astăzi pilaștrii sunt elemente decorative și de design care sunt populare în rândul designerilor.

Modele similare pot fi instalate în prag, în camera de zi.

Astăzi, utilizarea pilaștrilor este relevantă într-un număr de cazuri:

 • pentru a da rigiditate unei anumite structuri (pentru aceasta, piesele pot fi plasate la colțurile clădirilor);
 • pentru zonare (acest lucru este valabil mai ales dacă locuiți într-o garsonieră sau dacă camerele casei dvs. sunt suficient de mari și spațioase);
 • pentru încadrarea ferestrelor și ușilor;
 • a separa etajele.

Cum să alegi?

Există mai mulți factori cheie de care trebuie să luați în considerare atunci când alegeți și cumpărați pilaștri. Cele principale includ:

 • dimensiuni (în acest sens, este necesar să vă concentrați pe caracteristicile distinctive ale camerei pe care o decorați, respectiv, este imperativ să faceți măsurători atente);
 • forma și culoarea (atunci când alegeți pilaștri în funcție de acești indicatori, trebuie să vă concentrați pe preferințele dvs. individuale, precum și pe stilul interiorului pe care doriți să îl creați);
 • materialul de fabricație (în primul rând, este necesar să se determine ce rol funcțional vor juca elementele - decorative sau practice - și numai după aceea puteți alege un anumit material);
 • producător și locul de cumpărare (ar trebui să aveți încredere numai în companii de încredere, iar achiziția directă trebuie efectuată în magazinele companiei și reprezentanțe);
 • cost (alegeți produse din categoria de preț mediu).

Daca iei in calcul factorii descrisi mai sus la cumparare, vei putea achizitiona pilastri care iti vor servi o perioada indelungata de timp si se vor incadra bine in interiorul tau, indeplinindu-si scopul cu calitate superioara.

Exemple frumoase

Să aruncăm o privire la câteva exemple frumoase și elegante de utilizare a pilaștrilor în designul interior al diferitelor camere. Puteți copia aceste exemple în procesul de decorare a propriei case sau le puteți folosi ca ghid și sursă de inspirație.

 • În această fotografie, puteți vedea cum pilaștrii încadrează arcul, care este intrarea în cameră. În același timp, acest element interior subliniază frumos atât stilul general al camerei, cât și elementele sale individuale (tavan, candelabru, ferestre). Astfel, este ultimul detaliu.
 • În această imagine, puteți vedea că pilaștrii sunt aranjați simetric unul față de celălalt. În același timp, locația lor - baia - este deosebit de neobișnuită și unică. In acest interior pilastrii sunt bine imbinati cu culoarea restului elementelor interioare.
 • O soluție populară în condițiile camerelor de zi spațioase este încadrarea șemineelor ​​cu pilaștri. În acest caz, în acest caz, ar trebui să fiți deosebit de atenți atunci când alegeți dimensiunea elementelor arhitecturale (atât lungimea cât și lățimea).
 • În acest interior, pilaștrii din lemn arată elegant și corespunzători (chiar dacă aceste elemente în sine au demodat de mult timp). Dacă alegeți un astfel de design de cameră, atunci ar trebui să aveți imediat în vedere faptul că va necesita o întreținere atentă (sprafuire regulată, lustruire).
 • În ciuda faptului că, în general, acest stil de design interior este similar cu cel modern, pilaștrii se potrivesc perfect în cadrul său. Acestea pun în valoare un număr mare de detalii interioare, combinând în același timp armonios designul general și creând o atmosferă unică și holistică.

Astfel, ne-am putut asigura că pilaștrii sunt un element arhitectural care îndeplinește o varietate de funcții... Totodată, datorită varietății mari de specii, este foarte important să se abordeze cu atenție și responsabilitate selecția și achiziția acestora, acordând atenție tuturor caracteristicilor distinctive.

Pentru informații despre cum să faci pilaștri de ipsos cu propriile mâini, vezi următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila