Televizoarele vechi: cum erau și ce era valoros în ele?

Conţinut
 1. Istorie
 2. Caracteristici și principiu de funcționare
 3. Prezentare generală a celor mai populare mărci și modele
 4. Ce este valoros la televizoarele vechi?

Televizorul a devenit elementul principal în orice familie încă din zilele Uniunii Sovietice. Acest dispozitiv era principala sursă de informații și colecta familiile sovietice în fața ecranului său seara. În ciuda faptului că astăzi televizoarele fabricate în URSS sunt depășite, încă funcționează bine în unele locuri. Și dacă se sparg și nu se poate repara, atunci nu trebuie aruncate, pentru că pot fi încă folosite. Mai exact, de la ei se pot învăța o mulțime de lucruri utile. Și acestea nu sunt doar componente radio. Părți ale televizoarelor din vremurile URSS conțin și metale, printre care se numără chiar și aur.

Istorie

În URSS, TV cu tub a devenit un dispozitiv comun undeva la începutul anilor 60 ai secolului XX, deși la acea vreme se mai poate numi o noutate destul de rară. Cel mai adesea, la intrare, unde erau o duzină sau două apartamente, doar 3-4 locuitori aveau acest aparat. Când ar fi trebuit să fie un fel de transmisie sau eveniment la televizor, apartamentul proprietarului televizorului putea găzdui toți vecinii din casă.

Dar din acea perioadă, televizoarele au devenit din ce în ce mai multe. Deși primele modele au început să fie produse în anii 1930, acestea erau, de regulă, loturi foarte mici de dispozitive care aveau caracteristici destul de modeste și practic nu au ajuns pe piață. Dar după anii 1960, în URSS s-a format o întreagă industrie, care a produs un număr destul de mare de modele, care includeau atât dispozitive alb-negru, cât și color.

Apropo, televiziunea color în URSS a fost, de asemenea, un fenomen foarte rar pentru o lungă perioadă de timp, dar până la sfârșitul anilor 1980 a devenit deja larg răspândită.

Caracteristici și principiu de funcționare

Având în vedere că televiziunile din Uniunea Sovietică în marea majoritate a cazurilor au fost lampă, atunci astfel de dispozitive ar trebui luate în considerare prin prisma faptului că acestea sunt receptoare radio care pot primi semnale electrice, le pot amplifica și le transforma în imagini și sunet.

transmițător TV emite semnale electrice - unde radio, care excită oscilații de înaltă frecvență în antena de televiziune de recepție, merg la canalul TV prin cablul antenei, amplifică, împart, detectează, amplifică din nou și merg la difuzor, precum și la raza electrică tub, care îl primește.

În partea de jos a unui balon din sticlă, care se află în tubul de recepție al unui televizor alb-negru, se află fosfor - un strat special care servește drept ecran. Compoziția sa chimică este destul de complexă, are capacitatea de a străluci sub influența electronilor care cad pe ea. Sursa lor va fi electronică reflector tub... Pentru a obține o imagine, fasciculul trebuie să se miște pe ecran. tuburi receptoare... Pentru a face acest lucru, dispozitivul conține generatoare de scanări verticale și orizontale, că curentul este generat în formă de dinte de ferăstrău. Acesta este ceea ce permite ca fasciculul să fie pus în mișcare la o viteză constantă de-a lungul liniilor ecranului în timp ce se deplasează simultan în josul cadrului.

Mișcarea fasciculului are loc la viteză mare, motiv pentru care, datorită inerției percepției vizuale, întreaga suprafață a ecranului pare a fi luminoasă în același timp. Deși în orice moment este aprins un singur punct.

Adică din puncte individuale care strălucesc cu luminozitate diferită și se obține o imagine completă pe ecran.Așa funcționează aproape orice televizor sovietic.

Prezentare generală a celor mai populare mărci și modele

Dacă vorbim despre cele mai populare modele și mărci de televizoare sovietice, atunci există o mulțime de ele: „Ruby”, „Electron”, „Primăvara”, „Zori”, „Tinerețe”, „Photon”, „Coves”, „Curcubeu”, „Temp”, „Shilalis” și multe altele.

Modele „Ruby” au devenit primele dispozitive de masă și „populare”. Au început să fie făcute la sfârșitul anilor 1950, caracteristica lor a fost întotdeauna un preț relativ accesibil. Este vorba despre dispozitiv Rubin-102care a produs puțin sub 1,4 milioane de unități. În anii 70, a fost lansată o versiune color a unui astfel de televizor, care nu era mai puțin populară decât alb-negru. Este vorba despre model Rubin-714, din care timp de 10 ani de creație din 1976 până în 1985, au fost create ceva mai puțin de 1,5 milioane de exemplare.

marca TV "Electron" produs la fabrica cu același nume din Lviv. Dispozitivele au fost deosebit de populare în anii 1980 datorită modelului de televizor color foarte ușor de utilizat. „Electron Ts-382”... Acest model s-a remarcat prin cea mai înaltă calitate a imaginii pentru timpul său, fiabilitate excelentă, design avansat și consum redus de energie.

Popularitatea acestui dispozitiv a fost atât de mare încât în ​​această perioadă fiecare al patrulea televizor din URSS a fost produs chiar de această întreprindere.

Următorul brand destul de popular de televizoare este "Zarie"... A fost deosebit de popular la mijlocul anilor 1970. Mai precis, vorbim despre faptul că pe vremea televizoarelor color se făceau modele alb-negru. Zorii 307 și 307-1. Au fost aproximativ 8 milioane în total, ceea ce s-a explicat prin cea mai mare fiabilitate și un preț foarte accesibil în comparație cu modelele de culoare comune la acea vreme.

Linia de receptoare TV nu era mai puțin interesantă. "Arc", care a fost produs la întreprinderea cu același nume din Dnepropetrovsk, care a fost populară de la sfârșitul anilor 1970 până la începutul anilor 1980. Cel mai faimos și răspândit dispozitiv a devenit „Primăvara-346”care a fost vândut și cu numele „Yantar-346”.

Este produs din 1983 și s-a dovedit a avea un mare succes în ceea ce privește fiabilitatea, prețul accesibil și funcționalitatea.

Modele de televizoare precum "Tineret". Mai ales când te gândești că au fost singurii din nișa televizoarelor portabile. Mulți și-au dorit să aibă un astfel de televizor, pe care să-l poată lua oricând cu ei. Dispozitivele similare de la alți producători aveau o fiabilitate scăzută. Dar „Yunost” s-a evidențiat doar pe fundalul lor, pentru că s-a defectat extrem de rar și a avut o calitate mai mare a imaginii decât soluțiile similare de la alți producători sovietici.

Întrucât vorbeam în mod special despre modelele de televizoare portabile, trebuie spus că televizorul era un dispozitiv destul de bun. „Peer”. A fost cel mai mic receptor TV care a fost produs în vastitatea URSS. Caracteristica sa distinctivă a fost că putea fi achiziționat fie deja asamblat, fie ca proiectant și asamblat de dvs. conform instrucțiunilor.

Caracteristicile sale distinctive erau greutatea redusă - fără baterie, avea mai puțin de 1,5 kilograme și un ecran cu o diagonală de 8 centimetri.

La sfârșitul revizuirii celor mai populare modele și mărci de televizoare sovietice, aș dori să spun mai multe despre modelele de marcă „Înregistrare” și „Orizont”.

receptor TV „Înregistrare B-312” a fost un model alb-negru foarte popular și a fost produs în aceeași perioadă ca „Zorii 307”. A fost produs in 2 tipuri de finisaje: granulatie lemn cu suprafata lucioasa si acoperita cu hartie texturata. Mulți oameni își amintesc de asta pentru că era extrem de dificil să rotiți comutatorul basculant acolo, mai ales dacă butonul de selectare a canalului a fost pierdut. Prin urmare, mulți sovietici au folosit clești.

Și aici este televizorul „Orizont C-355” a fost punctul culminant al viselor unei persoane sovietice și a fost creat la uzina de radio din Minsk din 1986.Caracteristica sa caracteristică a fost prezența unui tub de imagine japonez al mărcii Toshiba, care avea un unghi de deviere radială de 90 de grade.

Din acest motiv, nu a fost necesară ajustarea suplimentară a imaginii, iar fiabilitatea acesteia a fost semnificativ mai mare decât modelele autohtone.

Ce este valoros la televizoarele vechi?

Acum să ne dăm seama ce piese valoroase pot fi luate de la televizoarele sovietice. În plus, mai trebuie spus că metalele prețioase pot fi găsite în modelele perioadei sovietice. Adevărat, conținutul de metale prețioase în modelele diferitelor mărci va fi diferit. La modelele produse înainte de anii 1980, aurul putea fi găsit doar în tuburile radio care erau amplasate pe o plasă de lângă catod.... Cel mai interesant este că, dacă te uiți la cutia TV din această perioadă, poți găsi acolo informații despre ce metale prețioase și în ce cantitate sunt prezente în dispozitiv. Când tranzistoarele erau foarte populare, aurul putea fi găsit pe substratul lor, precum și pe contactele comutatorului canalului TV. În plus, aurul poate fi găsit pe articole astfel încât să puteți scoate:

 • întrerupătoare;
 • terminale;
 • diode;
 • conectori.

Trebuie spus că sAurul a făcut posibilă realizarea de televizoare de înaltă calitate și mai fiabile, ceea ce a făcut posibilă prelungirea semnificativă a perioadei de funcționare a acestora. La urma urmei, aurul nu se corodează și nu se oxidează. În plus, microcircuitele, bobinele UPCHZ și alte elemente au o anumită valoare. Și nu numai din cauza aurului. Este și în ele, dar nu în astfel de cantități.

Acum este foarte profitabil să închiriezi televizoare unor fabrici speciale care le prelucrează, extrag elemente utile și care le pot folosi pentru a crea piese noi pentru diverse echipamente.

Apropo, puteți găsi și o mulțime de lucruri utile în CRT. Conține metale precum plumb, bariu, stronțiu și mercur. De asemenea, sunt valoroase elemente precum firele care sunt acoperite cu un strat de izolație. Sunt acceptate la punctele de colectare a fier vechi, deoarece sub un strat de protectie pot fi găsite materiale precum aluminiul și cuprul. Diverse plăci, precum și relee, vor fi, de asemenea, de valoare pentru receptorul întreruptorului radio. La urma urmei, conțin lipituri de la aluminiu, cositor și plumb... Există și vene făcute din aur, paladiu și argint.

  Singurul lucru pe care vreau să-l spun este că este destul de dificil și deranjant să scoți singur metalele, deoarece într-un televizor există foarte puțin din toate acestea, mai puțin de zecimi de gram. da si tehnologia necorespunzătoare pentru obținerea acestor metale și elemente la domiciliu poate provoca anumite vătămări sănătății, motiv pentru care ar trebui să fiți atenți. În plus, durează foarte mult.

  În același timp, predarea televizoarelor fabricate în Uniunea Sovietică unor fabrici speciale nu este o decizie rea.

  Urmăriți un videoclip despre ce puteți obține din vechiul dvs. televizor.

  fara comentarii

  Comentariul a fost trimis cu succes.

  Bucătărie

  Dormitor

  Mobila