Revizuirea amplificatoarelor de sunet sovietice

Conţinut
 1. Istorie
 2. Particularități
 3. Evaluarea modelului
 4. Amplificatoare de top

În Uniunea Sovietică, au fost produse o mulțime de diverse echipamente electronice radio de uz casnic și profesional; a fost unul dintre cei mai mari producători din lume. Erau la vânzare radiouri, casetofone, radiouri și multe altele. Acest articol se va concentra pe un dispozitiv foarte important - amplificator audio.

Istorie

S-a întâmplat că nu au existat amplificatoare de înaltă calitate în URSS până la sfârșitul anilor 60. Există multe motive pentru aceasta, inclusiv: decalajul în baza elementului, concentrarea industriei pe sarcini militare și spațiale, lipsa cererii în rândul iubitorilor de muzică. La acea vreme, amplificatoarele audio erau în mare parte încorporate în alte echipamente și se credea că acest lucru era suficient.

Amplificatoare separate de tip producție autohtonă „Electronics-B1-01” iar alții nu se puteau lăuda cu o calitate ridicată a sunetului. Dar la începutul anilor 70, situația a început să se schimbe. Cererea a început să apară, așa că au apărut grupuri de entuziaști care s-au angajat în dezvoltarea echipamentelor adecvate. Atunci conducerea ministerelor și departamentelor a început să realizeze că decalajul în spatele modelelor occidentale este destul de impresionant și trebuie menținut. Datorită confluenței acestor factori în 1975 s-a născut un amplificator numit „Brig”. A devenit, probabil, una dintre primele mostre în serie ale echipamentului sovietic de cea mai înaltă clasă.

Amintiți-vă că la acea vreme electronicele de larg consum erau împărțite în clase. Primul număr din numele dispozitivului însemna clasa sa. Și a fost suficient să te uiți la etichetarea dispozitivului pentru a înțelege cărui segment îi aparține.

Echipamentul de cea mai înaltă clasă, căruia îi aparținea „briganul”, în nume, primele au fost zerouri, „premium” purta cu mândrie unul în nume, „mijloc” - un doi și așa mai departe, până la nota 4.

Vorbind despre „Brig”, nu se poate decât să-și amintească creatorii. Erau inginer Anatoly Likhnitsky și colegul său mecanic B. Strahov. Ei s-au oferit voluntar pentru a crea acest miracol al tehnologiei. Acești doi pasionați, din cauza lipsei de echipamente de înaltă calitate, au decis să-l creeze ei înșiși. Și-au propus provocări serioase și au reușit să proiecteze amplificatorul perfect. Dar, cel mai probabil, ar fi rămas în două exemplare, dacă nu ar fi fost cunoștința lui Likhnitsky cu oficiali influenți ai Leningradului în treburile „iubitorilor de muzică”. În acel moment, sarcina era să creeze un amplificator de înaltă clasă și au decis să atragă o persoană talentată la această muncă.

Deoarece Likhnitsky a lucrat într-o sferă neinteresantă pentru el însuși, a acceptat această ofertă cu mare entuziasm. Termenele limită erau strânse, amplificatorul trebuia pus rapid în producție de masă. Și inginerul și-a oferit proba de lucru. După mici îmbunătățiri, câteva luni mai târziu a apărut primul prototip și până în 1975 - un amplificator serial cu drepturi depline.

Apariția sa pe rafturile magazinelor poate fi comparată cu efectul unei bombe care explodează și, într-un cuvânt, a fost un triumf. „Brig” nu putea fi cumpărat în vânzare gratuită, dar era posibil doar „obținerea” cu o suprataxă substanțială.

Apoi a început un atac victorios asupra piețelor țărilor occidentale. „Brig” a fost vândut cu succes în țările europene și în Australia. Amplificatorul a fost produs până în 1989 și a costat mulți bani - 650 de ruble.

Datorită performanței sale superioare, dispozitivul a stabilit ștacheta următoarelor generații de amplificatoare sovietice și a fost cel mai bun pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Particularități

Pentru ca echipamentul să sune mai puternic, este necesar un amplificator audio. În unele mostre, acesta poate fi încorporat în interiorul dispozitivului, în timp ce altele vor trebui conectate separat. Un astfel de dispozitiv electronic special, a cărui sarcină este de a amplifica vibrațiile sonore în domeniul auzului uman. Pe baza acestui lucru, dispozitivul ar trebui să funcționeze în intervalul de la 20 Hz la 20 kHz, dar amplificatoarele pot avea caracteristici mai bune.

După tip, amplificatoarele durează pentru uz casnic și profesional. Primele sunt destinate uzului casnic pentru reproducere audio de înaltă calitate. La rândul său, echipamentele segmentului profesional se împart în studio, concert și instrumental.

După tip, dispozitivele sunt împărțite în următoarele tipuri:

 • terminal (conceput pentru a amplifica puterea semnalului);
 • preliminar (sarcina lor este de a pregăti un semnal slab pentru amplificare);
 • complet (în aceste dispozitive, ambele tipuri sunt combinate).

Când alegi merită acordați atenție numărului de canale, puterii și intervalului de frecvență.

Și nu uitați de o astfel de caracteristică a amplificatoarelor sovietice precum conectorii cu cinci pini pentru conectarea dispozitivelor. Pentru a conecta dispozitive moderne la ele, va trebui să cumpărați sau să faceți singur un adaptor special.

Evaluarea modelului

În această etapă a dezvoltării electronicii, mulți iubitori de muzică pot spune că amplificatoarele de sunet sovietice nu sunt demne de atenție. Omologuri străine sunt mai calitative și mai puternice decât frații lor sovietici.

Să spunem că această afirmație nu este în întregime adevărată. Există, desigur, modele slabe, dar în rândul clasei superioare (Hi-Fi) există câteva exemple decente. La un cost redus, produc un sunet foarte decent.

Pe baza recenziilor utilizatorilor, am decis să elaborăm o evaluare a amplificatoarelor de uz casnic pentru care merită să ne arătăm interes.

 • Pe primul loc se află legendarul „Brig”. Acceptă redarea audio de înaltă calitate, dar numai dacă sunt disponibile sisteme audio excelente. Aceasta este o unitate destul de puternică, capabilă să furnizeze 100 de wați pe canal la vârf. Aspect clasic. Panoul frontal este de culoarea oțelului și conține comenzile. Mai multe dispozitive pot fi conectate la amplificator și pot fi comutate cu ușurință între ele în timp ce ascultați muzică. Acest amplificator este perfect pentru a asculta muzică jazz, clasică sau live. Dar dacă ești un iubitor de heavy rock sau metal, această muzică nu sună atât de bine pe cât ți-ai dori.

Singurul dezavantaj al dispozitivului este greutatea lui, este de 25 kg. Ei bine, este din ce în ce mai greu să-l găsești în versiunea originală din fabrică.

 • Pe locul doi ocupă „Corvette 100U-068S”. El nu este aproape deloc inferior pe primul loc. Produce un sunet puternic de 100 de wați, panoul frontal este echipat cu lumini indicatoare, butoane de control convenabile. Dar există un dezavantaj - este cazul. Este fabricat din plastic, care, cu o greutate destul de mare a dispozitivului, are un efect negativ asupra funcționării.

De-a lungul timpului, panoul de fațadă capătă pur și simplu un aspect terifiant. Dar umplerea amplificatorului și parametrii excelenți pot depăși acest dezavantaj.

 • Al treilea pas onorabil este „Estonia UP-010 + UM-010”... Acesta este un set de două dispozitive - un preamplificator și un amplificator de putere. Designul este auster și cool. Nici acum, ani mai târziu, nu va ieși din gama niciunui echipament și nu va provoca respingere estetică. Panoul frontal al preamplificatorului are multe butoane și butoane diferite care vă permit să reglați sunetul după cum doriți și convenabil. Pe amplificatorul final nu sunt multe, doar patru, dar sunt destule.

Acest dispozitiv este capabil să furnizeze sunet cu o putere de 50 de wați pe canal. Sunetul este foarte plăcut și chiar și rock sună bine.

 • Fix pe locul patru „Surf 50-UM-204S”. A fost primul amplificator cu tuburi de uz casnic și nu este ușor să-l cunoști acum. Designul carcasei seamănă cu blocurile moderne de computer, el însuși este realizat din metal bun.Panoul frontal conține doar butonul de pornire și comenzile de volum, una pe canal.

Acest dispozitiv produce un sunet foarte clar și plăcut. Recomandat iubitorilor de muzică live.

 • Completează partea de sus „Inginerie radio U-101”. Acest amplificator poate fi numit o opțiune de buget, dar și acum, în ceea ce privește calitatea sunetului, este înaintea multor sisteme audio entry-level din Regatul Mijlociu. Acest dispozitiv nu are mare putere, doar 30 de wați pe canal.

Pentru audiofili, desigur, nu este potrivit, dar pentru iubitorii de muzică începători cu un buget mic, este tocmai potrivit.

Amplificatoare de top

Un grup separat este amplificatoarele profesionale de scenă. Au fost, de asemenea, o mulțime de ei și au avut propriile lor specificuri. Aceste dispozitive erau mult mai puternice decât dispozitivele de uz casnic. Și întrucât muzicienii trebuiau să călătorească mult, amplificatoarele au fost echipate, printre altele, cu carcase speciale pentru transport.

 • "Trembita-002-Stereo"... Acesta este probabil primul și cel mai de succes exemplu de amplificator profesional pentru spectacole pe scenă. Avea și o consolă de mixare. Nu au existat analogi până la mijlocul anilor '80.

Dar acest dispozitiv avea și un dezavantaj semnificativ - putere redusă - și s-a defectat la sarcini grele.

 • „ARTA-001-120”. Un amplificator de concert cu o putere de sunet bună de 270 W la acea vreme, avea multe intrări pentru conectarea dispozitivelor suplimentare. Poate fi folosit ca si consola de mixaj.
 • "Estrada - 101"... Era deja un întreg complex de concerte, format din mai multe blocuri.

Aceasta, desigur, este o evaluare subiectivă și mulți s-ar putea să nu fie de acord cu ea, amintind amplificatoare ale modelelor precum „Electronics 50U-017S”, „Odyssey U-010”, „Amfiton - 002”, „Tom”, „Harmonica”, „Venets”, etc. Această opinie are și dreptul la viață.

Din toate cele de mai sus, putem concluziona: un iubitor începător al sunetului de înaltă calitate ar fi mai bine să cumpere un amplificator de fabricație sovietică decât să folosească falsuri de neînțeles din Asia.

Pentru o prezentare generală a amplificatoarelor de sunet sovietice, vedeți următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila